Leta i den här bloggen

torsdag 17 augusti 2017

Reagan


Ronald Reagan, vem av oss minns inte honom, och de som var med minns säkert väl när han valdes till USA:s 40:e president och hans åtta år i Vita huset.
Karin Henriksson, bosatt i USA och som rapporterar i flera medier har skrivit en läsvärd biografi över  president Ronald Reagan med sin bok REAGAN En kontroversiell ikon.
Hon konstaterar i inledningen av boken att Reagans liv spände över nästan hela 1900-talet. Han upplevde två världskrig, den djupa depressionen, filmfabriken, kommunismen, facket, kalla krigets slut och den amerikanska konservativa vågen. Men ställer också frågan om han var B-skådisen som spelade president eller verkligen en historisk hjälte som knäckte Sovjetunionen och räddade världen undan kommunism och kärnvapenupprustning? Man kan säga att det är den frågan hon försöker besvara med att berätta om hans liv och politik.

Henrikssons biografi börjar förstås med hans uppväxtår, vägen till skådespeleriet, hans engagemang i facket, arbetet för General Electric, vägen in i politiken och sedan småningom vägen till Vita huset. Hon försöker fånga upp hans politiska agenda, och hur mycket bestämde fru Nancy där bakom kulisserna, hans folklighet, hans förmåga att kommunicera och hans stora glädje över att få rida och vara opp deras ranch.
Henriksson plockar också fram de saker som han misslyckades med politiskt men som hans anhängare ogärna talar om och så synar hon hans fredsavtal/samtal med Sovjet ledarna och hur mycket de egentligen kom överens att skrota av alla missiler.

Boken slutar med när Reagan 1994 skriver ett offentligt brev om att han fått diagnosen alzheimer och med det brevet tar farväl av offentligheten för att bit för bit försvinna in i dimmornas värld. Ronald Reagan dör sedan 2004.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar