söndag 26 november 2017

Pastor Randollph


För 25, 26, 27, 28 år sedan så hittade jag och läste några fantastiska, roliga, charmiga deckare skrivna av Charles Merrill Smith. De handlar om pastor Cesare Paul Randollph verksam i Gode Herdens Kyrka. En stor ganska lyxig kyrka med en hel del förmögna medlemmar och andra. Alla fromma och mindre fromma på olika sätt. Det finns mycket humor i dessa böcker och pastor Randollph dras alltid in i att vara med och lösa mordfall.
Pastor Randollph som är brottslösare och präst är före detta rugbyspelare men fortfarande något klädsnobb och kvinnokarl om än lite tafatt sådan. Han skulle inte klara sig länge utan sin sekreterare som håller reda på både det ena och det andra då det gäller Randollph och församlingsmedlemmarna.

Under alla åren sedan slutet av 1980-talet början av 1990-talet så har jag endast haft fyra av de fem böckerna om pastor Randollph, men till min stora glädje så fann jag den femte och saknade Pastor Randollph och hämndens ängel för någon vecka sedan. Det blev ett kärt och roligt återseende att få läsa den.

Charles Merrill Smith (1918-1986), teologie doktor och pastor vid en metodistkyrka i Kansas var en ivrig läsare av deckare och blev författare till deckare. Hans kristna syn är fördomsfri men minst av allt okritisk mot självgodhet, benhårt fasthållande vid åldriga dogmer och mot hyckleri. Sin soligt positiva syn på kristendomen och sin svaghet för detektivromaner kombinerade han i sina böcker om Pastor Randollph.
När C. M. Smith var i femtio års åldern drog han sig tillbaka från sin kyrkliga verksamhet för att helt ägna sig åt författarskapet och han skrev inte bara sina deckare utan också annat.

Böckerna om pastor Randollph (på svenska) är:

Pastor Randollph och syndens lön
Pastor Randollph och hämndens ängel
Pastor Randollph och fallet ur Nåden
Pastor Randollph och Sedlighetsaposteln
Pastor Randollph och Den oheliga skrift


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar