söndag 12 november 2017

Umberto Eco, Upplaga noll


Jag som många andra så fick ju upp ögonen fr Umberto Eco genom hans bok Rosens namn som kom 1983. Sedan dess så har det kommit många intressanta böcker av denna professor.
Den sista boken, åtminstone på svenska, blev Upplaga noll innan han lämnade jordelivet. (han dog 2016)

Upplaga noll är en politisk satir som handlar om hur en rik och inflytelserik man bestämmer sig för att starta en tidning. Vad bara få känner till är att den aldrig kommer i tryck. Ingen kommer att läsa den här tidningen. Det kommer att visa sig att det hela är ett listigt projekt för att skapa mer makt.

När Braggadocio, en av journalisterna, börjar gräva i en historia kommer han något på spåren som kastar nytt ljus över en kedja mörka händelser i Italien. Det handlar om maktspel, påvemord, frimurarloger och hemliga högerorganisationer och så uppenbarar sig frågan: dog verkligen Mussolini 1945? Om Hitler inte hade dött utan hade på nytt fått ta makten vad hade han gjort då?

Jag undrar om Upplaga noll är en satir över Berlusconis Italien och över många av de politiska händelserna och makthavarna idag?

Umberto Eco bodde i Milano och hade köpt ett gammalt hotell som han inredde till bibliotek och som de bodde i. Han hade 30 000 böcker i sitt bibliotek. När de från ett norskt tv program gjorde en intervju med honom och tittade på hans bibliotek och frågan kom om att läsa alla böcker sa Eco: "Det är inte nödvändigt att läsa en bok. Det räcker att ta på den så absorberas innehållet." Och så skrattade han.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar