Leta i den här bloggen

söndag 23 april 2017

Fotboll med Erik Niva

Jag har ägnat mig åt fotboll väldigt mycket det här senaste året. Det är en så fantastisk sport och så intressant. Det glädjefulla i det hela var att jag stötte på Erik Niva. Sportjournalist verksam på Aftonbladet/Sportbladet och Viasat fotboll.
Han har vunnit Guldskölden 19 gånger som årets sportjournalist, årets sportblogg, årets krönikör och årets expert. Något man väl förstår då man hör honom kommentera och då man läser honom.

Den nya världsfotbollen är den första boken som jag njöt utav. I den besöker han 170 städer i 40 länder och skriver om fotboll ifrån alla möjliga ställen i vår värld. Han är på Elfenbenskusten, besöker superstjärnorna i Real Madrid för att sedan plötsligt landa i Zagreb och besöker Bosnien och så hinner vi till Liverpool och Chelsea och många andra ställen. Vi får möta gamla spelare, unga löften, superstjärnor, pampar och tonårsmiljonärer. Skickligt väver han samman fotbollens historia (klubbars historia) med politik och ekonomi och ger intressanta varma porträtt av människor han möter.
Man fängslas och sugs med in i berättelsen. Han är fantastisk med pennan.

Den andra boken Liven längs linjen där får vi möta en hel drös med fotbollsspelare. Det är kändisar och sådana som är mindre kända och legender. Det är spelare som kommer från fattiga förhållanden, från mer välbärgade, från stökiga hem , barnhem och ja, från alla förhållanden från hela världen. Men de är ovanliga människor som ställs inför extrema prövningar i en tillvaro uppskruvad till max. Vad händer med de pojkar som kommer in i denna värld? Hur tacklar de den nya tillvaron med enorma förväntningar och ofattbara förmögenheter?
Erik Niva väljer att skildra de här människorna på nära håll som levt eller lever inuti denna väldiga teater som världsfotbollen är idag. Du får möta dem alla, kända och mindre kända och de kommer från alla håll och kanter på vår jord i denna porträtt- och reportagebok.


Sedan finns det två njutbara böcker till Utväg: Fotboll och Känner ni vibbarna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar