Leta i den här bloggen

torsdag 5 oktober 2017

Guds vansinniga uppdrag



Jag började läsa Guds vansinniga uppdrag med förväntan. Nik Ripken slog an en intressant ton direkt från början av boken. Han och hans familj hade åkt ut som missionärer på en direkt kallelse från Gud. Efter ett antal år i missionens tjänst kommer de hem nedbrutna och slagna. Det som skulle vara en framgång var mest en förlust, hjärtesorg och misslyckande.

Efter hemkomsten till USA kommer Nik in i en enorm brottningskamp med Gud. Han har en hel del frågor, lovar Gud egentligen sina barn trygghet? Blir allt bra för dem som lyder honom? Ber Gud oss verkligen att offra saker - och offra allt? Vad innebär det egentligen när Gud säger att hans vägar inte är våra vägar? är en del av de frågor han har och det är de som inleder boken.
Sedan får vi ta del av Niks och hans familjs berättelse. Kapitlen handlar om då de kom till Somalia i början av 1990-talet och deras arbete där med tillbakablickar på deras uppväxt, skolning, då de träffas han och hans fru, kallelsen och utfärden.

Somalia är rena helvetet, insatsen stor och efter femton år är allt slut. De återvänder till USA och med alla sina frågor så tar livet en annan vändning då han söker svar på dem. Han reser till gamla Sovjetunionen, Kina, Mellanöstern och sydost Asien och besöker förföljda kristna och samlar på deras berättelser. Åt det har han nu ägnat många år. Jag tänker för mig själv att de kristnas liv under Sovjet känner vi till, de kristnas liv i Kina känner vi till och många andras förföljelser också. Jag förstår inte varför de skulle komma in här, men då slår det mig att man kanske i USA inte är lika informerade om trossyskons lidande ute i världen som vi är här.

Hittar Nik Ripken svar på sina frågor? Ja, i mötet med de förföljda han träffar och samtalar med. Är boken värd att läsa? Ja, det är den.

https://www.sjobergsforlag.se/bocker/livsberattelser/guds-vansinniga-uppdrag-nik-ripken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar