Leta i den här bloggen

torsdag 14 februari 2019

Kyrkans första tid

Jag trodde, på grund av titeln, att boken handlade om den första församlingen(arna). Jag trodde att Carl-Erik Sahlberg skrev om den första församlingen utgående från Apostlagärningarna och de problem som kämpade med.
Jo, det gör han men inte så som jag trodde. Kyrkans första tid är en kommentar till Matteusevangeliet Apostlagärningarna och Johanneslitteraturen. Dessutom är det en reviderad och utökad utgåva. En mycket bra bok att ha med sig i sin bibelläsning. Varför det?

Först så får man en introduktion till vem som skrivit bibelboken, varför, när, andra källor som beskriver samma tid och vilka källor t.ex. Lukas och Johannes eventuellt använde sig utav. Sedan tas det upp olika ord eller meningar kapitel för kapitel som förklaras, t.ex. "bok", Teofilos, "upprätta Israel som kungarike". Ibland finns det också något som heter Exkurs där man får veta lite mer om något, som vad som sägs om Jesus i GT.
Lättläst, informativ och öppnar bibelläsningen. Den ska få vara med länge nu i min läsning.

Carl-Erik Sahlberg är teol.dr och docent i kyrkohistoria vid Uppsala universitet samt välkänd och uppskattad författare. Under drygt tjugo år arbetade han i S:ta Clara kyrka i Stockholms city. Numera är han bosatt i Tanzania där han tillsammans med sin hustru Overa leder ett arbete bland utsatta barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar