Leta i den här bloggen

fredag 26 mars 2021

Jag Johannes


 Vilken unik bok. Man har upplevelsen av att få sätta sig vid en gammal mans fötter och lyssna. Jag sätter mig hos Erik men märker snart att det är inte han som berättar utan lärjungen Johannes. Man sugs in i berättelsen som berör, befriar, ger hopp och har fokus på Jesus. 

På ett skickligt sätt (man märker att Erik Vikström studerat Uppenbarelseboken mycket ingående) så återger Erik Uppenbarelsebokens märkliga berättelse från hur Johannes kanske tänkte och upplevde sin syn. Hur Johannes tänker på bilder och berättelser från Gamla testamentet som berör det han ser och gör det hela mer begripligt och vad Jesus sa då han följde med honom och som hör ihop med synen. Man kan säga att Uppenbarelseboken är en sammanfattning av hela Bibeln. Det fanns redan skrivet det Johannes såg, men nu fogades bitarna ihop till en helhet.

 Mycket fascinerande läsning som ger bredd och djup åt denna till synes svåra bok som Uppenbarelseboken är. Man har en riktigt aha upplevelse då man läser den och Erik befriar läsaren från spekulationer om tider och stunder och om var vi nu skulle befinna oss på tidsskalan. Det är inte tidens slut som är det viktiga det är Jesus som är det viktiga.

Tack, Erik för boken.

Erik Vikström, teologie doktor, biskop emeritus och har skrivit många böcker. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar