Leta i den här bloggen

torsdag 2 april 2020

I Jesu namn


I Jesu namn är en nyutgåva av Henri Nouwens fina numera klassiker om andligt ledarskap. En liten bok med stort innehåll som gärna läses en bit i taget.
Henri Nouwen (1932-1996) var en holländsk katolsk präst som många år var verksam universitetslärare vid Notre Dame, Yale och Harvard i USA. De sista åren av sitt liv bytte han ut universitetsvärlden till en kommunitet för personer med funktionshinder.

I kyrkan talas det ofta om andligt ledarskap, men vad är det? och vad innebär det att vara andlig ledare? Nouwen öser ur sina egna erfarenheter när han beskriver andligt ledarskap som ett annorlunda ledarskap. Ledaren är en sårbar tjänare, som behöver dem han leder lika mycket som de behöver honom.

Han lyfter också fram ledarskapets frestelser och hur man kan övervinna dem. Det är tre frestelser som ledaren ofta får tampas med. Frestelsen att vara alla till lags, frestelsen att vara omtyckt och frestelsen att ha makt och inflytande. En viktig bok som alla kan ha i sin hylla om man utövar ledarskap av något slag för att påminna sig om sin uppgift och ansvar som ledare.

John Garvey har skrivit ett fint författarporträtt som avslutar boken.

https://www.libris.se/product/i-jesu-namn/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar