Leta i den här bloggen

torsdag 7 mars 2019

Vara människa



Vara människa är Rowan Williams tredje bok i en serie som började med Vara kristen och sedan kom Vara lärjunge. Här i sin tredje bok funderar han över några av de mest grundläggande förutsättningarna för det vi kallar mänsklighet. han ger sig in på frågor som vad är medvetande?, är hjärnan en maskin?, vad är det som gör oss till personer?, hur hittar man vägen till mänsklig mognad?

Vara människa bygger på anföranden och föredrag som Rowan haft och som omarbetats till en text som går att trycka. Vara människa kräver också mer av läsaren än vad de två tidigare böckerna gjort eftersom den är mer av filosofisk teologi.
Rowan Williams är medveten om det och därför inleder han boken, snällt nog, med att ge en snabb skiss av varje kapitel och redogör för de viktigaste resonemangen. Det gör att vanliga enkla läsare som jag kan hänga med i det han resonerar kring. Dessutom består boken av endast fem kapitel och är 132 sidor tjock. Det är överkomligt.

Rowan Williams (f 1950) är brittisk teolog, poet och ärkebiskop emeritus i Anglikanska kyrkan. Sedan 2013 är han föreståndare för Magdalene College i Cambridge. Han är även föreläsare och skrivit många böcker.

https://www.libris.se/vara-manniska-1.1225501

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar