Leta i den här bloggen

torsdag 14 november 2019

Riggad sanning


Man kan inte tro att det kan vara så här i ett land som USA, eller så förvånas man inte över att det är så här i just USA. Bryan Stevensons skakande berättelse Riggad sanning handlar om hans kamp för de människor som blivit orättvist dömda till fängelse och döden.

Mellan 1990 och 2005 öppnades ett nytt fängelse i USA var tionde dag, berättar han. Orsaken till det här var affärsintressen som tjänade pengar på fängelsebyggandet och som gjorde fängelsestraffen ekonomiskt lönsamma.
Bryan började upptäcka att många, särskilt svarta, fängslades på falska grunder, hur det fanns konspirationer, politiska intriger, rasism och godtyckliga tolkningar av lagen bakom tusentals fall. Hur ofta det slarvades med bevismaterial och hur falska vittnen fick betalt och att bevismaterial förstördes osv. Hur det var de svaga, ofta med en funktionsnedsättning eller psykiska problem, och fattiga som berövades sina liv med falska domar. Hur barn i tretton-, fjortonårs ålder dömdes till livstids fängelse och döden och kunde sitta i årtionden i dödsceller.

Man förstår att Bryan Stevenson kallas USA:s Nelson Mandela. Han är juristen som kämpar för att garantera rättvisa för alla.

https://www.libris.se/riggad-sanning-1.1459885

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar