Leta i den här bloggen

söndag 18 oktober 2020

Olika och jämlika

 

Teologen, författaren och samhällsdebattören Olof Edsinger är verkligen en sanningssökare som inte värjer sig inte för att gräva i svåra frågor. Några av hans tidigare böcker Krigen i Gamla testamentet, Domen och Bekänna färg vittnar också om detta. 

Med Olika och jämlika - manligt och kvinnligt ur ett kristet perspektiv, så gräver han i vad manligt och kvinnligt är. Han börjar med att ge en lätt analys av tre sekulära lösningsförslag på våra kön, traditionalism, radikalfeminism och queerteori. Sedan går han in på vad Bibeln bygger på och har för förhållningssätt till könen. För att sedan gå in på brister i de sekulära lösningsförslagen. 

Är vi verkligen så olika? frågar han sig i bokens andra del och går in på det biologiska, psykologin, sexualiteten m.m. för att sedan i del tre gå i närkamp med tre mycket svåra texter i NT. Vad ska vi tro om dem? Hur ska vi förstå dem? Hur ska vi tolka dem?

Nu kan man ju tro att man vet vad Edsinger kommer att säga bara för att han är teolog och bibeltrogen, tji får man om man avfärdar boken så lätt. Ja, han klargör vad han själv ser som rimligt svar eller möjligt svar på olika frågor men det ska en författare göra, men han ger hela tiden möjlighet för läsaren att bilda sig en egen uppfattning eftersom han ser på frågorna från flera olika håll. Olof håller inte fast i åsikter i frågan om manligt och kvinnligt bara för att det "ska vara så" och inte heller vid stereotypa könsroller. Han låter olika perspektiv hela tiden tala då det gäller kön, könsidentitet och sexualitet.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar