Leta i den här bloggen

måndag 10 maj 2021

Roten som bär dig

Det är inte det lättaste ämne som Håkan Sunnliden tagit sig ann då han gett sig in på Israel. Så mycket som det skrivs om det landet och folket, både lögner och sanningar och så otroligt komplext allt är både andligt/bibliskt och politiskt. 

Men Sunnliden vet att han har begränsat med utrymme men vill ändå måla en helhetsbild av Israels ställning i bibeln. Han är medveten om att ersättningsteologin råder på många ställen och att alla inte har förstått hur viktigt landet Israel och det judiska folket är. Men han är också medveten om den osunda Israel-romantik som finns. Man kan säga att Håkan Sunnliden berättar om hur han ser på saken.

Boken är indelad i fyra delar, Det gamla Israel, Israel i Nya testamentet, Det sanna Israel och Det framtida Israel. Det här gör just att man får den här översiktliga bilden av Israel i Bibeln. Som Håkan skriver så kan vi inte förpassa Israel till Gamla testamentet utan Israel är Guds redskap personifierat i Jesus Kristus och därför viktigt i Nya testamentet och omtalas en hel del där. Likaså är Nya testamentet viktigt för att förstå det Håkan kallar det Sanna Israel och omskrivs mycket i Jakobs brev, Galaterbrevet och Romarbrevet. Vi behöver också hela Bibeln och förståelsen av den för att kunna förstå det framtida Israel.

Intressant och givande översikt av Håkan i ett svårt ämne men som sporrar en att läsa och studera mer i hopp om att förstå någonting och få en mera helhet i något som det finns så mycket åsikter och tolkningar om. 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar