Leta i den här bloggen

onsdag 22 juli 2015

Uhtred av Bebbanburg




För några år sedan på bokmässan i Botniahallen så stod jag vid ett stort utbud av böcker och fick en bok Det sista kungadömet av Bernad Cornvwell i min hand. Bokens baksida avslöjade av Bernard Cornwell var engelsman och att den här nya serien handlade om England på 800- och 900-talet, den var alltså ett måste.

Det här mötet med författaren och hans gestalt Uhtred tog mig fullständigt. Jag har nu med stort nöje införskaffat varje bok i serien och nu senast då njutit av den senaste Den hedniske krigaren som är den sjunde i ordningen.

Året är 910 och det vi idag känner som Storbritannien var då ett land med flera kungar och herrar. Det  var skottarna i norr, welsarna, danerna och saxarna som förde krig om vem som skulle få härska över det här landet som då bestod av Nordumbria, Mercia, Östangeln och Wessex.

Det är borgar och strider, överenskommelser, man svär herrar och kungar sin trohet, det är kärlek, mord, överenskommelser som bryts, lismande och lögner. Det är de som tror på Odin, Tor, Frej och Nornorna och så den nya kristendomen som mer och mer gör intrång i landet med sina munkar, biskopar och präster som också de är sluga, lögnare, hala och kallt beräknande.

Herr Cornwell är en gudabenådad berättare som får en fängslad från första till sista sidan. Det intressanta är att han i slutet kort berättar om vad som verkligen hänt historiskt i det han skriver och vad man vet om det och vad han själv hittat på för att få historien att gå ihop.

Bernard Cornwell levererar historiska romaner på toppnivå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar