Leta i den här bloggen

lördag 4 juli 2015

Vredens tid


Det är alltid med stor glädje som jag återvänder till C. S. Lewis. Han har sedan mina tonår förblivit den störste av alla de författare jag läst. 

Under våren på Lewis kvällarna (vi samlas i mitt bibliotek och samtalar kring någon av hans böcker) så började vi studera hans sience fiction trilogi och hann med de två första Utflykt från tyst planet och Perelandra. Nu inför den första samlingen i höst så har vi då tagit oss ann den sista  delen i trilogin Vredens tid
Det är otroligt vad olika saker man upptäcker i en roman då man är några som delar med sig av sina upptäckter i det men läst. Stor litteratur har många bottnar och man upptäcker alltid något nytt.

Vredens tid är en roman som utspelar sig i universitetsmiljö. En miljö Lewis kände väl. Här finns olika personligheter och en ständig maktkamp och ett skildrande av (över)tron på vetenskapen och tekniken.  
Huvudpersonerna i boken är Jane och Mark Studdocks. Mark har börjat arbeta på universitetet och dras mer och mer in i dess maktkamp och underligheter medan Jane som drömmer sanndrömmar småningom kommer till ett stor herrgård med en skara originella personer. Ledaren för detta märkliga gäng som är en motståndsrörelse till det som sker på universitetet är Ransom, som även är huvudperson i de båda andra böckerna. Även andra från de tidigare böckerna finns med här.

N.I.C.E. som organisationen som är kopplat till universitet är en bild på Babels Torn som vi läser om i 1 Mos 11:4-9, och som handlar om hur människan vill ta över och bygga upp något så att inte Gud behövs. På universitetet, Belbury, så tänker alla likadant och man har upptäckt Makrober och de styr deras tänkande. (Makroberna är onda andar)
På herrgården St Annes där får alla vara med, alla är väldigt olika, tänker olika, får vara de personligheter de är, styrs och övervakas inte, alla tror inte, och ledaren, Ransom, har fått sin plats inte tagit den. 

Det intressanta med den här romanen är att den visar på hur maktkamp och karriärism fungerar och hur en totalitär stat fungerar. Hur man skapar en egen polis och övertar den ena efter den andra institutionen i samhället. Ett totalitärt system skapar alltid en atmosfär av fruktan. Man skriver också rapporter om olika saker före de händer och de blir den officiella sanningen som luras i medborgarna.

Sannerligen en roman som speglar många stater och fenomen i vår tid.  
Två utgivningsgåvor av boken.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar