Leta i den här bloggen

söndag 16 december 2018

Hobbit lektioner


Devin Brown var helt okänd för mig men han har tydligen som lärare och professor i Asbury University satt sig in i Tolkien och C. S. Lewis världar och författarskap. Han undervisar i engelska och använder sig tydligen av Lewis och Tolkien i sin undervisning. Han har skrivit många böcker om de båda herrarna och jag valde att fokusera på Tolkien och hans värld.

Jag började med hans biografi över Tolkien. En innehållsrik och lättläst biografi om Tolkien och hans liv. Men även vad i livet som fått ligga till grund för olika delar då han skrev sagan om ringen. En bra biografi och introduktion om man vill ha lite bakgrund till hans stora verk.



Det var rolig läsning att få ta del av Devin Browns tankar om vad man kan lära sig av det här stora eposet. En stor berättelse blir ännu större då man får ta del av vad Brown funnit i sin läsning. Han delar med sig av fem saker man kan lära sig av Bilbo. Livet kan bli ett äventyr fastän vi inte vill det, men låt det då bli det. Vikten av vänner som finns med under vår resa, rikedomar och hur vi ska förhålla oss till dem och att det verkliga guldet kanske inte alltid glittrar.
Det finns faktiskt mycket inbakat i Tolkiens fantastiska värld som vi kan lära oss utav för vår livsvandring. En av de viktigaste sakerna då man läser Bilbo är att den först och främst handlar om att vi inte är ensamma. Andra har gått tidigare och vi kan lära av dem. Bilbo har vandrat, lär av honom, du är inte ensam.

Vill man fördjupa sig i vilka andliga eller kristna bilder Tolkien använder sig av i sagan om ringen så är Devins bok om den kristna världen i Hobbiten läsvärd.
Tolkien var djupt kristen skälv och i brev så ger han glimtar av sin tro och berättar om vad i den kristna tron har bakat in i sitt stora verk. Fastän det inte finns några böner eller religiösa handlingar, tempel och gudar omnämnda nämnvärt i Tolkiens sagor så finns det mycket bibliska sanningar i dem. Som att det är den vanliga, enkla, bekväma Bilbo och Frodo och de andra som väljs ut till att utföra ett uppdrag de egentligen inte klarar av. Och med sig får de Gandalf som hjälper dem under resan, en gestalt med mycket av Kristus i sig.

Intressant läsning alla tre böckerna som öppnar upp Tolkiens värld ännu mera och gör den större.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar