Leta i den här bloggen

lördag 1 december 2018

Churchills bunker

Man bara älskar ju Churchill. Vilken fascinerande person. Tydligen tycker många det eftersom det skrivs böcker om honom hela tiden.
Jag samlar på allt som jag hittar om Churchill, kan inte låta bli, för det är alltid lika intressant att läsa om honom. Tänk så många gånger han misslyckades som minister och hur oumbärlig han var sedan i kriget mot Hitler. Han sa om Hitler då han kom till makten 1933 att han kommer att bli Europas farligaste man och det blev han.

Historikern Richard Holmes (1946-2011) har skrivit om den bunker i London som blev Churchills högkvarter då han blev premiärminister och det blev krig med Tyskland. Vill man kan man också se Joe Wrights film Darkest hour med Gary Oldman som Churchill. Filmen utspelar sig mycket i bunkern. Men, till boken.
"Detta är rummet från vilket jag kommer att leda kriget" sa Churchill om bunkern. De var många människor som arbetade och bodde i bunkern så bunkern var ganska så stor och den hade blivit bygd långt före kriget.
Eftersom det här är en historiebok så får vi ta del av hur det kom sig att man byggde bunkern, hur den såg ut, livet i bunkern under kriget och att Churchill inte tyckte om att vara där. I slutet av boken får man sedan veta att bunkern blev så populär besöksplats efter kriget att man hade guidade turer i den och det var bara en bråkdel av alla intresserade som fick besöka bunkern. Men runt sekelskiftet fanns det ett hot om att bunkern skulle rivas och då började man samla in pengar för att bevara denna historiska plats och år 2005 kunde drottningen inviga det som idag är Churchill Museum ihopkopplat med bunkern.
Det här är historia och en plats man borde besöka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar