Leta i den här bloggen

torsdag 6 december 2018

Självständighetsdagen och Tacksamhet

                                                 
Så får vi än en gång fira vår självständighet. En dag då vi får vara tacksamma och rikta ett tack till våra fäder och mödrar som slogs för att vi ska få vara självständiga och fria. Alla i vårt land har berörts av de krig vi fått vara med om 1917-1918 och 1939-1945.

Min vana trogen så ägnar jag den vecka då vi firar vår självständighet åt att läsa om krigen. I år är det två böcker som får leva den här veckan.

Mika Kulju har skrivit flera böcker om Finland under andra världskriget. Den senaste av honom på svenska är Lapplands kriget.
Lapplandskriget 1944-1945 var Finlands tredje och sista krig under andra världskriget och det fördes mot Nazitysklands trupper i Lappland. Målet var att driva ut de 200 000 tyska soldaterna ur norra Finland.
Det var inget lätt uppdrag som lades på Finland av Sovjetunionen då de skulle driva ut sina allierade. Tyskarna förde den brända jordens taktik då de lämnade Finland. Svår terräng långa sträckor och få huvudvägar och en hel del strider. Men Finland lyckades med sitt uppdrag.

Vi får vara tacksamma över 101 åringen som inte försvann.

Den andra boken handlar om Norden under andra världskriget. Det ockuperade Danmark och snart Norge. Det neutrala Sverige och Finland som stred mot ett övermäktigt Sovjet.
Man får en fin helhetsbild över allt det som skedde i norden under kriget. Vi får vara tacksamma att hela norden är fria länder som det har gått så här bra för som det har gått.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar