Leta i den här bloggen

måndag 18 januari 2021

Fräls oss från ondo

Det är ett ständigt aktuellt ämne och kommer säkert att alltid vara ett aktuellt ämne, makt och maktmissbruk som Fredrik Lignell och Helen Västberg tar upp i Fräls oss från ondo.
Människor med makt finns överallt i vårt samhälle och maktmissbruk kablas upp i våra tidningar nu som då. Men maktmissbruk i församlingar med andliga och teologiska förtecken och en oftast godtrogen skara som inget vågar säga eller blundar för saken är ett känt men ofta återkommande problem. 

Men varför är det just i kyrkor och församlingar som maktmänniskor träder fram och missbrukar sin makt? Vilken grogrund finns just där? Varför är man ofta så dålig på att konfrontera, avslöja och ta itu med maktmänniskan och problemet då det uppstår?
Hur känner man igen en maktmänniska? Vilka signaler ger en makt benägen människa sin omgivning? Hur funktionerar de? Och hur kan man hjälpa maktmänniskan och kan man det?

De här och många andra frågor tas upp och reflekteras över i boken. Vi kommer inte undan att det även finns maktmissbruk hos oss själva precis som hos andra. Jesus talade om makt och hade makt, men hur utövade han den? Vilka möjligheter har vi att hjälpa människor till helande och upprättelse då de utsatts för övergrepp i familjen, kyrkan eller arbetslivet på grund av makt?

En viktig och givande bok för alla som är kyrkligt aktiva och för alla som lever i vårt samhälle där mycket maktmissbruk förekommer i olika grad och positioner.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar