Leta i den här bloggen

torsdag 8 november 2018

Gud:Återkomsten



Joel Halldorf har med sin bok Gud: Återkomsten gjort ett intressant inlägg i debatten och funderingarna kring dagens samhälle och dess förändringar. Som teolog så tar han ju förstås fasta på hur okunnigheten om religionen och dess innehåll och betydelse hos beslutsfattarna. Hur politikernas okunskap ställer till problem för dem själva men också för samhället.

Halldorf är grundlig, vilket man bör vara, och visar på hur Sveriges väg till att bli sekulär stat har formats och hur man under en lång tid förklarat religionen och Gud som död, men när det sedan visar sig att varken religionen eller Gud dött så blir det svårigheter. Vi har idag ett samhälle som är väldigt troende, mångkulturellt och med många trosriktningar och det blir svårt för det liberal sekulära samhället att hantera det samhället.

Men Halldorf tar inte bara upp problematiken utan ger också en liten knuff på vägen då det gäller framtiden och hur man skulle kunna lösa de problem vi står inför idag. Bygga gemenskaper, fråga sig vad nationell identitet är, vad är svenskt och hur definierar du svenskt, vad är demokrati och hur ska demokratin levas och framför allt acceptera att människan är religiös och det finns en mångfald av religioner.

Joel Halldorf är väldigt positiv i sin syn på religionen, och han kommer säkert att få många mothugg för sina tankar, men han har gett en god grund för diskussion funderingar kring vårt samhälle av idag.



https://www.libris.se/gud-1.1132120



Joel Halldorf är docent vid Uppsala universitet med fokus på religion och modernitet. Han är krönikör på Expressen Kultur, ledarskribent på Dagen och flitig debattör. Han har också skrivit flera böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar