Leta i den här bloggen

torsdag 15 november 2018

Israel och hela världens framtid


Israel och hela världens framtid är den intressantaste bok jag läst om Israel. Tomas Dixon lyckas verkligen förklara bakgrunden till många saker då det gäller Israel och svara på frågor som många av oss har kring Israel.

Tomas bearbetar frågorna från flera håll, teologiskt, politiskt, historiskt och juridiskt. De grundfrågor som han skriver utifrån är: "Vad i all världen behöver Gud Israel till? Räcker det inte med Jesus?" Han börjar med att visa vad FN och världssamfundet sa och de deklarationer de skrev då Israel blev självständigt, vad som sagts om arabstaterna och om palestinierna och sedan vad Bibeln säger om Israel och det judiska folket.

När sexdagarskriget kom 1967 så hade hela världens syn på Israel börjat förändras. Tomas visar hur Guds idé för människorna var gemenskap och tillhörighet. Det börjar med kärnfamiljen, som blir storfamiljen (ett folk) och en nation och ett land. Hur Gud hade och har Israel som modell. Men när man i väst gjorde sig av med Gud, bröt sönder kärnfamiljen, införde abort osv. så ändrade också attityden mot Israel. 68-revolutionen och idéerna som vann mark då förändrade så mycket. Det är intressant läsning eftersom Tomas själv var med och stod för de idéerna då.

Han lyfter också fram att hur demokratin har sin grund i Guds ord, och att de länder som har starka demokratier så är de länder där väckelserörelserna varit starka och hur de och olika folkrörelser är grunden för den demokrati vi har idag. Vilket forskningen också erkänner.
Så det finns en idé med varför Israel finns idag och varför Israel är viktigt i vår värld. Jag måste erkänna att Tomas öppnat upp och visat att Guds idé med Israel är mycket större och vidare och djupare än jag någonsin anat.

https://www.sjobergsforlag.se/bocker/uppbyggelse/israel-och-hela-varldens-framtid-tomas-dixon

Tomas Dixon är journalist och författare. Han publiceras i tidningar i Sverige, USA, Schweiz, Norge, Danmark och Finland. Han har skrivit sju böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar